Projekt GROW Your Own Tree

16. in 17. aprila so partnerji projekta GROW Your Own Tree skupaj s predanimi prostovoljci obiskali Sicilijo v Italiji. Namen srečanja je bil olajšati izmenjavo, zbiranje in izbor najboljših praks, namenjenih spodbujanju trajnosti in razvoja skupnosti. Projekt se osredotoča na dolgotrajno brezposelne odrasle.

Vodilna partnerja sta RIC Novo mesto iz Slovenije in ustanova PRISM Impresa Sociale s.r.l.

30 izjemnih primerov samooskrbe

S pomočjo predanih prostovoljcev iz Slovenije in Italije smo prepoznali najboljše primere s področja samooskrbe, ki bi lahko zelo koristili našim ciljnim skupinam. Zbrali smo po najučinkovitejših 15 praks iz Slovenije Italije.

Na naši spletni strani so na voljo so vsem, ki jih zanima izboljšanje veščin in znanja o samooskrbi. Prepričani smo, da bodo te prakse služile kot dragocen vir in navdih za naše ciljne skupine.

Mamina Vrtu – Skupni učni vrt

Med izjemnimi praksami iz Slovenije je skupnost, predana svetlejši prihodnosti. Ponuja nasvete za vrtnarjenje, strategije za zmanjševanje odpadkov in raziskuje Slovenijo. Skupni učni vrt v ljubljanskem Podutiku spodbuja skupnostno učenje o pridelavi hrane. Odrasli in otroci sodelujejo pri oblikovanju gredic, bralnih kotičkov ter gostijo strokovnjake. Učijo se iz izkušenj in drug od drugega, vlagajo čas in energijo v nego vrta ter uživajo v njegovih pridelkih. Delijo poročila o napredku in ponujajo brezplačne vrtnarske vire, vključno s semeni in orodjem, zahvaljujoč donacijam podjetij. Njihov cilj je opolnomočiti vse, da postanejo samozadostni.

Orti Sociali – Azienda Agricola Baggini

Izjemna praksa iz Italije je Azienda Agricola Baggini, družinsko podjetje z več kot 100-letno zgodovino, ki se nahaja v Vogheri. Člani in zaposleni se od leta 2014 v projektu Orti Sociali specializirajo za pridelavo sadja in zelenjave v obliki socialnega kmetijstva. Svoje pridelke neposredno prodajajo na svoji kmetiji in sodelujejo na lokalnih trgih v okviru pobude Coldiretti’s Campagna Amica. Sadne in zelenjavne izdelke dobavljajo t. i. solidarnostnim nabavnim skupinam in drugim strukturam preko organizacije Cooperative Sociale 381. Zavzemajo se za zagotavljanje dobre, čiste in poštene hrane za vse. Pridelavo hrane združujejo s promocijo zdravja, rehabilitacijo, izobraževanjem in socialno kohezijo. Prikrajšanim posameznikom ponujajo delovno integracijo ter jim zagotavljajo socialne in zdravstvene storitve skupnosti, kar kaže na večnamenskost sodobnega kmetijstva.

Nadaljnji koraki

Prihajajoče aktivnosti projekta GROW so ključne za dosego enega glavnih ciljev, tj. predstavitev dosežkov projekta in raziskovanje možnosti za ustvarjanje novega delovnega/profesionalnega profila v sodelujočih državah EU, Sloveniji in Italiji. Da bi ta cilj dosegli na sistemski ravni, bomo izvedli srečanja z deležniki in oblikovalci politik iz različnih sektorjev in ravni v obliki delavnic.

Prihodnje delavnice bodo spodbujale izmenjavo izkušenj in mnenj ter možnost oblikovanja učinkovitih predlogov. Naši prostovoljci, ki so v projekt vključeni od začetka, bodo igrali ključno vlogo s predstavitvijo svojih izkušenj, pridobljenih s praktičnim učenjem na kmetijah. Lokalni kmetje bodo prav tako povabljeni k predstavitvi svojih izkušenj in izpostavljanju pomena projektnih aktivnosti za spodbujanje lokalne samooskrbe.

Glavni cilj naslednjega delovnega paketa je prepričati deležnike in oblikovalce politik, da je novi delovni profil, imenovan motivator za samooskrbo, nujen glede na trenutno situacijo v svetu. Ključno je začeti vključevati dolgotrajno brezposelne, eno najranljivejših ciljnih skupin v smislu socialne varnosti. Različne vrste organizacij (za poklicno izobraževanje in usposabljanje, NVO, zasebne, javne, izobraževalne ustanove, kmetijske organizacije, zaposlitveni centri) lahko v prihodnosti izkoristijo ta poklicni profil. Zlasti organizacije za IO imajo lahko številne koristi.

Agnieszka Natalia Mravinec (Agnieszka.Natalia.Mravinec@ric-nm.si), RIC Novo mesto

Skip to content