V Narodnem muzeju Slovenije smo pripravili nov program Muzej za starejše: Mi k vam, vi k nam. Namenjen je starejši populaciji, med drugim varovancem doma starejših občanov, dnevnim centrom aktivnosti za starejše, univerze za tretje življenjsko obdobje, medgeneracijskih centrov, društev upokojencev ter drugim zainteresiranim.

Namen programa je večplasten: udeleženci ponovno obudijo svoja vedenja o preteklosti, se naučijo nekaj novega in spoznajo posamezne zaklade dediščine, ki so nam jo zapustili prednamci. Ne nazadnje pa kakovostno preživijo čas.

Program ponuja več zanimivosti. V  prvem delu strokovno osebje gostuje na dogovorjeni lokaciji s predstavitvijo Zanimive zgodbe iz NMS. Ste vedeli, da je tu na ogled najstarejše glasbilo na svetu – neandertalčeva piščal? Poslušalci radi prisluhnejo tudi razlagi o slonokoščenih punčkah iz Emone in priljubljeni srednjeveški zgodbi o vili Meluzini. V drugem delu programa sledi ogled  Narodnega muzeja Slovenije, kjer udeleženci  spoznajo deset znamenitih muzejskih predmetov. Tako med drugim vidijo edini razstavljeni deblak v Sloveniji,  situlo z Vač – eno izmed najlepše izdelanih in ohranjenih situl sploh, zlate našivke z Bleda, ki so najstarejši zlati predmeti najdeni na slovenskem prostoru … Nekateri obiskovalci tudi oblečejo rimsko tuniko in togo ali potežkajo repliko srednjeveškega meča. To je le nekaj drobcev z obiska v muzeju

Ogledi v muzeju so prijazni osebam na vozičkih, ki lahko uporabijo dvigalo. Med ogledom muzejskih eksponatov je mogoče uporabljati tudi lahke, prenosne stole.

Odzivi udeležencev so dobra spodbuda za nadaljevanje programa. Tu sta dva odlomka iz knjige vtisov:

»Odlično voden ogled
»Občudovanja vredno vse, kar je razstavljeno. Veseli smo lahko, da imamo tako bogato zbirko.«

Tea Černe (tea.cerne@nms.si), Narodni muzej Slovenije