V trenutnih razmerah smo se znašli nenadno. Čeprav situacije s podobnimi posledicami niti niso tako neverjetne, se je obdobje karantene zgodilo nepričakovano. Nanj mentorice in udeleženci programa PUM-O  v Radovljici niti v sanjah nismo bili pripravljeni. Spremljali smo dogajanje v sosednji Italiji, vendar se je vse skupaj zdelo tako neresnično, tako daleč, kot da se nam kaj podobnega ne more zgoditi. Pa se je … Prišlo je do prvih obolenj tudi v Sloveniji in situacija se je zdela vedno bolj blizu, vedno bolj resnična. Drugi teden v marcu smo spremljali dogajanje pri nas ter se ob tem spraševali: »Kaj se dogaja, kaj sledi, kaj to pomeni za naš program, koliko časa bo to trajalo?« Mentorice smo začele udeležence pripravljati na prekinitev osebnega stika in onemogočenje fizičnega obiska.

Na začetku je kazalo, da bomo zaposlene karanteno vseeno začele v službi. »Udeleženci bodo doma, mi pa bomo v pisarni pripravljale vsebine,« smo si mislile. Ob koncu tedna se je spremenilo tudi to. Direktiva je bila, da moramo vsi delati od doma, če le imamo to možnost. V nas so rojila vprašanja, kot so: »Kaj pa sedaj? Kaj bomo z udeleženci? Kako jih motivirati za delo? Kako jih motivirati, da ostanejo doma?« Porodila se je ideja, da bi jim pripravile nagradno igro in jih s tem motivirale za opravljanje nalog, ki jih bomo v tem času pripravile z namenom, da ostanejo varni in aktivni v omejitvi lastnega doma.

Tako smo drugi dan karantene začele z izvajanjem igre “Naj samoizolator”. Igra se je razvijala in dopolnjevala glede na odzive udeležencev. Ideja in cilj pa sta ostala enaka. Udeleženci v sklopu igre tako dobijo točke za samoizolacijo, če gredo na sprehod, če skuhajo kosilo ali spečejo pecivo. Po navadi jih ne spodbujamo dodatno k igranju igric in gledanju filmov, v tem času pa se nam je zdelo pomembno tudi to. Večina igric, ki jih igrajo, namreč spodbujajo (vsaj) virtualne interakcije s sovrstniki, hkrati pa so skupaj s filmi dober motivator za spoštovanje karantene. Za vse aktivnosti seveda dobijo točke samo, če jih izvajajo sami ali pa skupaj s člani svojega gospodinjstva. S točkami so nagrajeni tudi za igranje družabnih iger, reševanje sudokuja, križank, kakura in iger za spodbujanje možganov, če pomagajo doma pri domačih opravilih, telovadijo in/ali se učijo. Vsak dan pa jim pripravimo še dodatne bonus točke. Tako so do sedaj morali rešiti rebuse, uganke, različne kvize, poiskati razlike na slikah, izdelati herbarij, nabrati šopek za materinski dan, obuti različni nogavici za svetovni dan Downovega sindroma, napisati, kako se počutijo v karanteni, izdelati plakat za “podnebni štrajk”. Pripravile smo tudi različne športne in glasbene izzive.

Za vse aktivnosti, ki jih izvajajo, nam morajo v FB skupino, ki smo jo ustvarili v tem času, ali pa kot zasebno sporočilo eni od mentoric, saj nekateri svojih rezultatov ne želijo  deliti z vsemi, poslati slikovne dokaze. Nekateri ne želijo sodelovati pri vseh izzivih in jih je zato treba dodatno motivirati, za kar uporabimo metode individualnega dela, prilagojene virtualnemu svetu.

Tedensko objavimo zmagovalca, da imajo vsak teden nove možnosti za nagrado in da imajo tisti, ki niso aktivni od začetka, zopet motivacijo za sodelovanje. Tedenske nagrade nam priskrbijo lokalna podjetja, ki so nam priskočila na pomoč, oziroma jih bomo zagotovile mentorice v okviru programa. Ugotovile smo, da imajo tukaj možnost priti v ospredje tudi tisti, ki so v skupini včasih malce sramežljivi in se posledično ne želijo izpostaviti. Nagradna igra je med udeleženci zelo dobro sprejeta.

Izkazalo se je, da bomo doma dlje, kot smo sprva pričakovali, tako da bomo udeležence še naprej ozaveščale o trenutni situaciji in jih motivirale, naj ostanejo doma. Z igro nadaljujemo tudi v prihodnje in vse kaže, da bomo dobili še kar nekaj tedenskih zmagovalcev.

Gabrijela Humerca (pum@siol.net), PUM-O Radovljica