Aktivnosti za starejše v VGC – od doma

Pokličite večgeneracijski telefon 068 613 954 in poklepetajte z nami.

Zaposleni in udeleženci VGC Zasavje se počasi privajamo na novo realnost – učenje na daljavo. Še enkrat se je izkazalo, da so spremembe del naših življenj in mi smo dokazali, kako prilagodljivi znamo biti. »Iskreno povedano, sem presenečena in ponosna na vse nas,« je zapisala Anja Lenart, strokovna sodelavka projekta VGC. »Mi smo hitro zavihali rokave in speljali aktivnosti na daljavo, udeleženci pa so se še hitreje odzvali in se nam pridružili – vsak iz svojega naslonjala. Tako se zdaj ponovno dobivamo, obogateni za novo znanje in izkušnje.«

Zaenkrat nam gre zelo dobro. Starejši, ki so obiskovali tečaj nemščine, so začeli z učenjem na daljavo preko aplikacije Zoom, prav tako tečejo angleške urice, joga, ure slovenske kulture za priseljenke potekajo preko FB skupine … Ohranjanje stika z našimi udeleženci je izjemnega pomena, saj jim tako v teh težkih časih pomagamo premagovati stiske. Skrbimo, da čas, ki je na voljo, koristno preživijo. Hvaležni smo lahko, da živimo v času modernih tehnologij. Zelo hitro smo se prilagodili ter se naučili uporabe nekaterih novih spletnih aplikacij, predvsem tistih, ki nam omogočajo neposredni stik.

V petek sem se udeležila video plesne konference. Odlično je bilo.

Naj na kratko obrazložim, kako se je vse začelo. Moja dolgoletna želja je bila, da bi se lahko vključila v žensko plesno skupino. Poznam namreč veliko žensk svoje starosti, ki prav tako rade plešejo, vendar njihovi partnerji te ljubezni ne delijo, ali pa so samske. Seveda ni šlo povsem preprosto: nešteto telefonskih klicev, iskanje učiteljev, iskanje mogočih lokacij, iskanje financ … Odločenost me je peljala naprej. Nekega dne sem se udeležila delavnice v Mladinskem centru Hrastnik in se takoj “zaljubila” v njihov prostor. Opravila sem razgovor z vodjema in dobila pozitiven odgovor. Tako smo začele. Na prvem plesnem druženju sva bili samo dve, naslednji teden štiri … potem pa nas je bilo čedalje več … 12, 16 … Zdaj nas je že več kot dvajset in imamo tudi svoje društvo. Skupaj z učiteljico Ireno se učimo country ples in pri tem neskončno uživamo. Uresničila se je moja dolgoletna želja!

Naše trdne volje in ljubezni do plesa ni zaustavila niti epidemija novega koronavirusa. Me plešemo dalje …

Dragi Zelnik iz Hrastnika

Da smo doma in ostajamo v stikih, je še posebno pomembno za starejše udeležence projekta VGC, da ostanejo v socialnem stiku, komunikaciji, samo na drug način. Trenutno v našem VGC teče 9 programov na daljavo.

Vsem udeležencem in preostalim zainteresiranim so ves čas na voljo na telefonu 03 56 55 131, 068 613 954 ali na elektronskem naslovu  info@vgc-zasavje.si. Veseli bomo klica ali elektronskega sporočila. Vabljeni pa ste tudi, da nas spremljate na FB profilu VGC Zasavje in spletni strani, sodelujte z nami v debatah ali nam pošljite kakšno fotografijo. Koliko možnosti za ohranitev stikov, k sreči.

Anja Biljana Lenart (anja.lenart@zlu.si), ZLU