Ne veste, kaj bi kuhali? Želite pri tem ostati trajnostno naravnani? 

Na ZLU je v sodelovanju z VDC Zasavje potekal študijski krožek z naslovom Začinimo trajnost: raziskovanje trajnostnih praks v kulinariki. Mentorica in osem uporabnikov VDC Zasavje se je 30 ur družilo s koordinatorko ŠK z ZLU in prostovoljko. Spoznavali so različne kulinarične trajnostne prakse, primerne za okolje, v katerem živijo.

Knjižica z recepti - Začinimo trajnost

Knjižica receptov

Udeleženci so spoznali, da je trajnostni način prehranjevanja eden od ključnih elementov trajnosti in obenem način življenja. Pogovorili so se o načelih trajnostnega prehranjevanja, kot so uživanje mesa le nekajkrat mesečno, izbira lokalne in sezonsko pridelane hrane, ekološka pridelava hrane, zmanjšanje količine odpadne hrane, shranjevanje hrane na primeren način in podobno.

Vsako srečanje so pričeli s pogovorom o hrani, svojih izkušnjah in jedeh, ki jih pripravljajo. Recepte, ki so jih prinesli s seboj, so preoblikovali po svojem okusu in preizkusili. Obenem je nastala knjižica receptov, ki so jo pripravili za širšo javnost. Dostopna je na spletni strani ZLU.

Mini Kuharski mojster VDC-jevcev

Besedo je treba nameniti tudi zaključnemu srečanju, na katerega so vsi člani ŠK zelo ponosni. S pripravo jedi so pričeli že ob 8. uri zjutraj, in sicer pri znanem kuharskem mojstru Lojzetu Čopu v Hiši domačih okusov Pr’ Čop na Podkumu. Že ob 12. uri so prispeli povabljeni gostje. Udeleženci ŠK so jim postregli in predstavili osem različnih jedi in domač melisin sirup z jagodami. Navzoči so bili s kosilom zelo zadovoljni in so kljub dežju, ki jih je pospremil s Podkuma, odšli nasmejani in s polnimi želodčki.

ŠK je uradno zaključen, vendar so udeleženci že pričeli razmišljati, kaj bodo kuhali v prihodnje. V skupini so se stkale nove prijateljske vezi in dobri odnosi, zato nameravajo dejavnosti nadaljevati. Izkušnja jim bo še dolgo ostala v spominu. Več o dejavnosti preberite na spletni strani ZLU.

Laura Kmetič Jurečič (laura.kmetic-jurecic@zlu.si), ZLU

Skip to content