Roke so vodile roke. Roke so učile roke. Nežno tipale so in raziskovale, tudi brale …

 

Za vse, ki lahko gledamo in vidimo, je to nekaj samo po sebi umevnega. Zato večina ob vsakodnevnem tempu najbrž niti ne pomisli, s kakšnimi izzivi se v vsakdanjem življenju srečujejo slepe in slabovidne osebe, ki s svojo ustvarjalnostjo prav tako lahko izražajo podobe iz svojega sveta. Priložnost, da se vsaj za hip postavimo v kožo tistih, ki imajo težave z vidom, se nam v teh mesecih ponuja v Zgornjem Posočju.

 

 

Na ogled je namreč razstava, ki obiskovalcu na malce drugačen način odpre oči. V okviru študijskega krožka Tipna likovna dela je Posoški razvojni center v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSS) po velikonočnih praznikih pripravil čajanko z odprtjem potujoče razstave tipnih del Izrazi mojega sveta, ki so plod ustvarjanja udeležencev omenjenega študijskega krožka. Razstava je zanimiva predvsem zato, ker si jo obiskovalci lahko ogledajo z različnimi stimulacijskimi očali, s pomočjo katerih med ogledom spoznavajo različne tipe slabovidnosti in izgube vida.

 

 

Študijski krožek je tokrat pod svojim okriljem zbral slepe in slabovidne, ki so najprej raziskovali motiviko. Na podlagi izbrane tematike pa so se nato – ob prostovoljni pomoči diplomirane slikarke Stanke Golob – soočili z ustvarjanjem tipnih likovnih del iz različnih materialov – peska, barv, papirja itd. z namenom postaviti potujočo razstavo, ki bo namenjena socialnemu povezovanju in ozaveščanju videčih o izrazih ustvarjalnosti omenjene ranljive skupine, pa tudi o njihovem položaju.

 

Ko bo potujoča razstava zaključila svoje popotovanje po občinah Kobarid, Tolmin in Bovec, jo bo študijski krožek odstopil MDSS, in sicer z namenom postavitve prodajne razstave. Zbrana sredstva bo društvo namenilo izvajanju programov rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb v lokalnem okolju in tudi širše.

 

 

Študijski krožek sta finančno podprla MIZŠ in občina Kobarid.

Patricija Rejec in Tatjana Šalej Faletič (patricija.rejec@prc.si), Posoški razvojni center