»Popoldne, preživeto na F3ŽO, se mi bo za vedno vtisnilo v srce. Dano mi je bilo spoznati čudovite in enkratne osebe, med drugimi tudi dobitnico Priznanja ACS, Nado Mulej. Od nje sem kupila tudi knjigo z naslovom (P)ozdravi stare rane. Prebrala sem jo v eni sapi in vsebina je potrdila moje prepričanje, da ni nikoli prepozno za učenje tistega, česar se kot otroci nismo naučili. Takšni, kakršni smo, smo v redu; kar pa ni najboljše, lahko še vedno spremenimo,« je svoje občutke strnila Darja Smrkolj iz Zagorja ob Savi, ena od dobitnikov Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih, ki so svoje zgodbe o učenju delili z obiskovalci razstavnega prostora ACS in partnerji na 18. F3ŽO v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Letošnji festival je v svojo družbo v prvih treh dneh oktobra privabil neverjetnih 17.500 obiskovalcev iz vse Slovenije in tri mednarodna predstavništva. Dogodek je soustvarjalo več kot 3.000 posameznikov.

Že sedmič zapovrstjo je bil ACS s partnerji del te uspešne zgodbe. Ponudili smo zanimive vsebine in načine aktivnega staranja ter medgeneracijskega sodelovanja. S pogovori in predstavljenimi primeri dobrih praks smo številne obiskovalce vseh generacij spodbujali k učenju, ki traja vse življenje. Udeleženci UTŽO pri LU in ŠK iz Slovenske Bistrice, Šmarja pri Jelšah, Kranja, Cerknice ter KD RAK z Rakeka so pritegnili pozornost z izdelavo mozaika, medaljonov, zlatenjem baročnih okraskov, z učenjem klekljanja in igranja na citre ter s petjem ljudskih pesmi. Tisti, ki so z nami delili spomine iz svojega otroštva, so v zahvalo prejeli knjigo študijskega krožka Tako sem prišel na svet in ostal živ. Predstavili smo še potek raziskovanja romarskih pešpoti, zeliščarica in članice kuharskih delavnic iz Šmarja pri Jelšah so pripravile recepte za jedi iz sliv ter nasvete za ohranjanje zdravja in dobrega počutja s pomočjo zdravilnih zelišč. Sledila je pokušina jedi iz sliv in ingverjevega sirupa ter likerja, ki so bili privlačni za oči in okusni za brbončice.

Devet dobitnikov Priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih, ki se sami nenehno učijo, je navdih drugim in hkrati živ dokaz, da učenje spreminja življenje. V vlogi učečih se so s svojimi zgodbami o navdušenju nad uporabo novega znanja, pisanja knjig, vključevanja ljudi s posebnimi potrebami v svet gora in različna usposabljanja, s petjem ter likovnim ustvarjanjem mimoidočim budili željo po učenju in delovanju.

Mnogo starejših je zanimalo, kje, kako in kdaj se lahko izobražujejo. Koristne nasvete so prejeli v našem svetovalnem kotičku, v katerem je sodelovalo pet svetovalnih središč za IO iz Novega mesta, Žalca, Jesenic, Trbovelj in Ljubljane. Na nadaljnje svetovanje smo jih usmerili tudi na LU, UTŽO in knjižnice ter jim predstavili povezavo do Pregleda ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji, izobraževalne ponudbe in drugih projektov ACS ter ePlatforme za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE.

S partnerji smo festivalsko dogajanje z vami delili tudi na svojem profilu na Facebooku. Tam je na ogled tudi galerija fotografij z naše skupne predstavitve.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

Skip to content