Na letni konferenci EPALE 2019, ki je bila 1. in 2. oktobra v Varšavi, smo se srečali izobraževalci odraslih, uporabniki platforme EPALE, drugi deležniki v izobraževanju odraslih in predstavniki EK.

Konference se je udeležila petčlanska slovenska delegacija: dvema predstavnicama slovenske ekspertne skupine za EPALE smo se pridružile še dve predstavnici izvajalskih organizacij in avtorica tega članka.

Letošnji dogodek je vešče moderirala Tamsin Rose. Po uvodnem videu, v katerem je Roberto Carlini, direktor Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), nagovoril udeležence, je dobrodošlico, prijetno bivanje v Varšavi in uspešno delo zbranim zaželel Paweł Poszytek, generalni direktor Fundacije za razvoj izobraževalnega sistema.

Program je bil sestavljen iz navdihujočih prispevkov – študij primerov, v katerih so aktivni uporabniki platforme opisali, kako jim EPALE koristi pri delu in pri njihovem profesionalnem razvoju.

Wilhelm Vukovich, predstavnik EPALE pri Generalnem direktoratu za izobraževanje in kulturo, je v svojem nastopu predstavil faze razvoja platforme EPALE v prihodnje, Faye Hindle – Lewis, članica Centralne podporne službe EPALE, pa je spregovorila o tem, kako skupnost EPALE odraža celotni sektor izobraževanja in učenja odraslih v Evropi. V letošnjem letu sta se skupnosti pridružili dve državi: Grčija in Severna Makedonija.

Udeleženci okrogle mize (Christian Friedrich iz Nemčije, Dimitrios Kiriakos iz Grčije, Filiz Keser Aschenberger iz Avstrije, Gina Ebner, tematska koordinatorica EPALE in generalna sekretarka EAEA, Marin Johnson iz Estonije in Martin Elung – Jensen iz Danske) so predstavljali svoje poglede na to, kako lahko različne vsebine, objavljene na platformi EPALE, (po)ostanejo uporabne in privlačne za raznoliko skupnost izobraževalcev odraslih.

Namen konference je bil združiti vse udeležence v konstruktivno razpravo o ustvarjanju prihodnosti skupnosti EPALE, kar je bil tudi glavni cilj delavnice prvega dne (v petih skupinah), ki so jo poimenovali EPALE kot močno orodje za izmenjavo znanja in sodelovanje. To je bila tudi rdeča nit petih delavnic drugega dne, ki so osvetlile različne zorne kote uporabnosti portala EPALE.

Konferenco je drugi dan s svojim plenarnim prispevkom zaključila Lene Rachel Andersen, ki je predstavila nordijsko tradicijo IO in vizijo prihodnosti na tem področju.

In za konec se vrnimo k naslovnemu vprašanju: ali torej izkoriščamo priložnosti, ki nam jih ponuja platforma EPALE? Še ne. Dolgo smo se ubadali s premagovanjem tehničnih ovir. Hitrost spletnega mesta nas je res spravljala ob živce. Ambicioznost in zagon, ki ga je bilo čutiti na konferenci, pa napovedujeta, da se bomo v letu ali dveh iz opazovalcev in sledilcev vendarle prelevili v ustvarjalce vsebin in aktivne uporabnike.

Dogajanje na konferenci sem podrobneje opisala v spletnem dnevniku. Svoje vidike so prispevale tudi druge članice slovenske delegacije. Na spletni strani EPALE si je mogoče ogledati tudi posnetka dogajanja prvega in drugega dne konference.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog