V projektu K2 – manjša partnerstva, financiranem iz programa Erasmus+, Varnost pri delu za tuje delavce Andragoški zavod Maribor sodeluje s podjetjem Newagesafety z Madžarske.

Pripravili smo priročnik za trenerje in videoposnetek z osnovnimi informacijami. Namenjena sta delavcem iz tujine, da bi jim podjetja zagotovila vključujoče delovno okolje.

Delodajalci v Priročniku najdejo vpogled v prednosti, priložnosti in izzive večkulturnega delovnega okolja. Seznanijo se z zakonodajo, odgovornostmi in pravicami delavcev. Spoznajo pomen komunikacije in čustvene inteligence ter njene praktične elemente in izdelajo analizo SWOT. Določijo svoje cilje, ukrepe in korake za ustvarjanje varnega in vključujočega delovnega okolja.

Videoposnetek za zaposlene iz tujine bo kmalu na voljo na spletni strani AZM – LU. Vsebuje koristne nasvete in informacije o hierarhični strukturi evropskih delovnih mest, ustreznem vedenju na delovnem mestu. Prikazuje pravila vedenja v garderobah, toaletnih prostorih, menzah. Izpostavlja ustrezno komunikacijo, versko svobodo in enakost, splošne pravice in dolžnosti ter izzive ob prihodu v tujo državo. Pojasnjuje nekatere vidike duševnega zdravja, prilagajanja in vključevanja, usposabljanja na delovnem mestu, neformalnega izobraževanja ter učenja novega jezika in kulturne izmenjave.

Helena Matavž (helena.matavz@azm-lu.si), AZM – LU

Skip to content