Septembra 2023 smo na ZLU po poletnih počitnicah z navdušenjem in pričakovanjem začeli izvajati tečaje slovenščine. Ob začetku smo si zastavili cilj – omogočiti udeležencem, da usvojijo slovenski jezik z inovativnimi in učinkovitimi metodami učenja. Naša vizija je bila jasna: ustvariti okolje, kjer bi se udeleženci počutili motivirane in vključene v proces učenja. Tečaje smo skrbno načrtovali in prilagodili potrebam različnih skupin. Takoj smo oblikovali 5 skupin udeležencev, potem pa še po eno v januarju, marcu in aprilu.

Zadovoljni udeleženci tečaja ZIP na ZLU

Tečaj je bil odličen. Naučila sem se veliko koristnih veščin za delo in življenje. Hvaležna sem, ker mi je tečaj zelo pomagal. Ko sem začela hoditi, nisem poznala nobene besede v slovenščini, zdaj pa razumem veliko.

Edisona

Krepitev jezikovnih spretnosti

Vsi tečaji so bistveno pripomogli k izboljšanju jezikovnih spretnosti udeležencev. Z zadovoljstvom lahko poročamo o uspehu naših tečajev in zadovoljstvu udeležencev. Njihov napredek in pozitivne povratne informacije so za nas največja nagrada. Navdihujejo nas njihov trud in dosežki. Za nas so spodbuda, da nadaljujemo s širjenjem znanja slovenskega jezika na najučinkovitejši in najprijetnejši način.

Raznolikost udeležencev in njihovih ciljev

Vse štiri predavateljice, Sonja Lukančič, Katja Podbregar, Sonja Gutman in avtorica prispevka smo doživljale številne izzive. Udeleženci so bili namreč jezikovno zelo raznoliki. Prihajali so iz Alžirije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Egipta, Indije, Jamajke, Kosova, Kube, Libanona, Severne Makedonije, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Španije, Tajske in Ukrajine. Posebna zahvala gre seveda tudi.

V štirih skupinah je na 180-urnih tečajih ZIP sodelovalo 59 udeležencev, ki so srečanja redno obiskovali in jih tudi uspešno končali. Pri učenju so bili izjemno motivirani in zagnani, kar je bilo ključno za njihov uspeh. Nekateri so se odločili tudi za preverjanje znanja prek izpitov iz slovenščine na stopnji A2–B1, kjer so prav tako dosegli dobre rezultate.

Učiteljica ustvari zelo dobro okolje, veliko je tudi zabavnih trenutkov, hitro pridobite osnovno besedišče in način delovanja jezika.

Fernando

Zadovoljni udeleženci tečaja ZIP
V sodelovanju z ZRSZ, Območna služba Trbovlje, smo izvedli dva 180-urna tečaja slovenščine kot drugega in tujega jezika na vstopni ravni. Namenjena sta bila usvojitvi jezika in izboljšanju jezikovnih kompetenc za boljše zaposlitvene možnosti. Skupno se je teh tečajev udeležilo 26 tujcev. Nekateri med njimi so tudi že opravljali izpit iz slovenščine na stopnji A1.

Poleg tega smo uspešno izvedli še en 180-urni tečaj slovenščine kot drugega in tujega jezika v okviru projekta Temeljne kompetence, druga skupina pa bo izobraževanje nadaljevala jeseni.

Učiteljičine pozornosti je bilo dovolj za vse. Po tečaju je lahko komunicirati v vsakdanjih situacijah.

Oleksandr

Inovativne metode učenja

Na tečajih smo uporabljali inovativne metode, ki pomagajo udeležencem, da se jezika naučijo hitreje, učinkovitejše in z večjim veseljem. Uporabili smo interaktivne igre in naloge, ki krepijo slovnične spretnosti in besedni zaklad. Aplikacije za učenje jezika in spletna orodja udeležencem omogočajo, da vadijo kjerkoli in kadarkoli. Zelo radi so delali v skupinah, kar spodbuja govorjenje in socialno interakcijo. Veliko pozornosti smo namenili tudi učenju v kontekstu resničnih situacij. Spoznali pa so tudi slovenske kulturne znamenitosti, običaje, praznike, kulinariko.

Tečaj priporočam vsem tujcem, saj jezik potrebujejo za življenje in delo v Sloveniji.

Fatima

Vabilo k vpisu v nove tečaje

Se želite bolje vključiti v slovensko družbo, samozavestneje komunicirati v slovenskem jeziku, spoznati nove ljudi in ustvariti nove prijateljske vezi, se pripraviti na izpit iz znanja slovenščine?

Za jesen že napovedujemo nove tečaje in izpite iz znanja slovenščine na vstopni in osnovni ravni. Vabimo vas, da se nam pridružite in izboljšate svoje jezikovne spretnosti v prijetnem okolju.

Prijave so že odprte, zato ne odlašajte in si zagotovite svoje mesto čim prej. Za več informacij in prijavo pišite na tina.polajnar@zlu.si ali pokličite na 030 366 778.

Veselimo se vašega vpisa in sodelovanja.

Tina Polajnar (tina.polajnar@zlu.si), ZLU

Skip to content