Učenje je najpomembnejša dejavnost v našem življenju in ena ključnih človekovih pravic. Učimo se od začetka do konca, od rojstva do slovesa. Kot otroci pridobivamo nove spretnosti in znanje o sebi in svetu, potem pa vedno več o sebi. Tudi potem, ko se moramo navaditi na zmanjševanje svojih telesnih (in umskih) moči.

Od nekdaj rada poslušam radio. Mogoče imam to po očetu. Doma smo namreč poslušali različne programe, med očetovimi priljubljenimi je bil poleg takratnega Radia Ljubljana v osemdesetih letih program na avstrijski državni radijski postaji. Predmet, ki me je v otroštvu redno spremljal povsod, tudi na počitnicah, je bil kasetofon, saj sem uživala ob poslušanju otroških radijskih iger. Večera brez Zvezdice Zaspanke si nisem mogla predstavljati. Ko ni šlo drugače, mi je starejši brat celo posodil walkman, da sem lahko zaspala. Tudi v odraslem življenju je radio moj zvesti spremljevalec. Kljub široki paleti postaj, ki so na voljo, se odločam med dvema. Obe ponujata poslušanje svojih kakovostnih oddaj v terminih, ki ustrezajo poslušalcem. Kot bi gledal televizijski program ‘za nazaj’, samo bolje. Podkasti, kot se reče takemu načinu predvajanja, nimajo roka trajanja. Ostanejo v arhivu.

Ne moreš tolerirati netolerance.

Igor Bračič, vsestranski ustvarjalec

Od kod izvira in kaj pomeni beseda podkast?

Kot je navedeno v Franu, je beseda ‘podkast’ sestavljena iz angleških besed ‘iPod’ in ‘broadcast’. V slovenskem okolju se pojavi po letu 2005, ko je ta način predvajanja zaživel. Skušali so jo prevesti, vendar se slovenska različica ‘poddaja‘ ni uveljavila. Kaj sploh je to? Podobno je blogu, vendar gre za avdiovsebino, na katero se je mogoče naročiti, in se periodično nalaga na računalnik, telefon ali drugo prenosno napravo. Na Youtubu sta objavljena tako kratka, minutna razlaga, kot videovodič za iskanje primernih aplikacij in nalaganje želenih vsebin.

Podkasti so zame nadgradnja radijskega programa, saj poslušam zgolj vsebino, ki me zanima, brez oglasov. Informativnih oddaj na mojem seznamu ni. Poleg radijskih iger in avdioknjig me privlačijo svetovalne oddaje in zanimivi intervjuji. Med slednjimi naj omenim podkast Številke, ki ga za MMC RTVSLO pripravlja Slavko Jerič. Vsaka sezona, trenutno teče osma, ima svoj naslov in neko svojo nadgradnjo. Voditelj se pogovarja z zanimivimi bolj ali manj znanimi posamezniki iz sveta športa, umetnosti, kulture, zdravstva, medijev. Vsak intervju skrbno pripravi in načrtuje, tako da so pogovori živi, zanimivi in nemalokrat tudi zabavni. Sogovorniki so sproščeni, govorijo v pogovornem jeziku ali narečju, občasno slengu. Me sprašujete, koga od gostov priporočam? Če bi se radi nasmejali, Igorja Bračiča. Če bi se radi čudili predrznosti in prodornosti mlade novinarke, dobitnice nagrade Watchdog (2019), Klaro Širovnik. Če bi radi slišali tiste, ki jih dolge ure gledamo, Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in druge športnike. Nabor je dolg in obsežen, abecedni seznam pa k sreči objavljen. Pa Renato Salecl, Boštjana Videmška, Alenko Artnik, Marjana Doviča … morda kar vse. Za vsak dan, glede na razpoloženje, si lahko izberete sogovornika.

Ko me vprašajo, o čem razmišljam, ko tečem, ne znam odgovoriti. Včasih niti sveta okrog sebe ne zaznavam, samo nogo postavljam pred nogo in grem.

Nataša Robnik, ultramaratonka

Spodbuda in obogatitev rutinskega  dela

Preveč časa preživim pred zasloni. Zavedam se, da branje knjig dodatno obremenjuje moje oči. Med sprehodom običajno na poslušam niti glasbe niti oddaj, med nabiranjem kostanja pa že. Pa med likanjem in drugimi neljubimi gospodinjskimi opravili. Čudim se zanimivim dejstvom, občudujem vrhunske športnike, umetnike, vodje projektov, poslušam motivirane judi, ki svoj poklic opravljajo z ljubeznijo in predanostjo. Kup perila se (pre)hitro zmanjša.

V aplikaciji za podkaste boste našli še številne druge zanimive oddaje. Čudili se boste, kako ste lahko doslej živeli brez tega. V digitalnem svetu se skriva neomejeno znanja. Zakaj ga ne bi zajeli? Naložite si aplikacijo in se naročite na podkaste oz. radijske oddaje, ki vas zanimajo. Učite se o svetu in več boste vedeli tudi o sebi.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content