Letos smo imeli pred izvedbo Parade učenja veliko vprašanj. Najprej – bo izvedba sploh mogoča, kakšna bo udeležba – obiskovalci so vajeni majskega termina, vrtci in šole šele pričenjajo pouk – bodo sploh sodelovali? Kaj pa sodelujoči – bomo lahko zagotovili raznoliko ponudbo za različne ciljne skupine, kje zagotoviti ustrezen prostor v primeru slabega vremena, kako zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo med udeleženci, spoštovati zahteve NIJZ?

V drugi polovici avgusta smo vse podizvajalce, ki so nam dali zagotovilo za majsko sodelovanje, ponovno kontaktirali in skoraj vsi so nam potrdili svojo udeležbo. Potem smo na Jesenicah iskali ustrezen prostor za primer slabega vremena, saj v dvorani Kolpern, ki je bila pretekla leta zatočišče pred slabim vremenom, nismo mogli zagotoviti ustrezne razdalje. Našli smo idealen prostor, muzej na prostem, ki je v neposredni bližini fužinarskega naselja Stara Sava, lahko dostopen, dovolj velik in pokrit ter omogoča izvedbo prireditve, kot je Parada učenja.

Zagotovili smo ustrezen prostor, imeli potrditev sodelujočih organizacij, pridobili vsa potrebna dovoljenja, čakali smo le še na udeležence. In prišli so – v velikem številu, saj je bila Parada učenja na Jesenicah prvi večji javni dogodek v občini po razglasitvi epidemije.

Udeležence so pričakale stojnice, na katerih so lahko izmenjavali knjige, si izmerili krvni tlak, krvni sladkor in kostno gostoto, spoznali turistično ponudbo Jesenic in projekte, ki so se jih lotili srednješolci, se včlanili v abonma Gledališča Toneta Čufarja, spoznali sindikalno dejavnost, se podučili o virusu covid-19 … Spremljali so odrski program, ki so ga sklenile plesalke jazza.

Udeležili so se kreativnih delavnic, razdirali miselne orehe, spoznali čarodeja, igrali stare železarske igre, spoznali verižni eksperiment, reševalne pse in nego konja; otroci so na voznem poligonu spoznavali prometne predpise in varno vožnjo, lahko so poklepetali s policisti in gasilci. Brezplačno so bili na voljo ogledi muzejskih zbirk Gornjesavskega muzeja.

Tudi letos smo imeli t. i. transverzalo znanja – udeleženci so zbirali žige sodelujočih organizacij in si ob predložitvi izpolnjenega seznama na stojnici LU Jesenice pridobili nagrado.

Kot že pred dvema letoma smo se tudi letos odločili izvesti »satelitski« Paradi učenja, ki potekata istočasno kot jeseniška, vendar v drugih občinah, in sicer v Žirovnici in Bohinjski Bistrici, kjer izvajamo programe Večgeneracijskega centra Gorenjske. S tem približamo izobraževalno ponudbo tudi v krajih izven sedeža LU Jesenice – povežemo lokalna društva, organizacije, šole in vrtce in s tem krajanom približamo možnosti vključitve v aktivnosti, ki potekajo v njihovem lokalnem okolju.

Uspešno izvedene in dobro obiskane Parade učenja so dokaz, da se v povezovanju in sodelovanju med organizacijami v lokalnem okolju izraža moč VŽU.

Lea Zlodej (leaz@lu-jesenice.net), Ljudska univerza Jesenice