Predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji je pred letošnjimi evropskimi volitvami izdalo lično in zanimivo publikacijo z naslovom Moč Evrope. Namenjena je mladim in vsem, ki (pre)malo vemo o zgodovini EU in delovanju njenih institucij.

Podnaslov Strip o Evropski uniji razkriva, za kakšno vrsto publikacije gre. Urednik Andrej Moholič je besedilo pripravil s sodelavci. Med njimi je tudi avtor risb Ciril Horjak alias dr. Horowitz, dobitnik priznanja ACS za promocijo učenja in znanja za leto 2010 in nagrade Prešernovega sklada 2024.

V stripu nastopata vrhovni grški bog Zevs in njegova žena Evropa, mati kretskega kralja Minosa, po kateri se imenuje naša celina. Njuni stališči o EU se razlikujeta. Zato se odločita, da se odpravita dol pogledat, kaj o njej menijo njeni prebivalci. V pogovoru z mladima Saro in Tomažem, ki preživljata počitnice na slovenski obali, Evropa razlaga nastanek prvih evropskih povezav, razloge zanje in utemeljuje smiselnost delovanja Unije za zagotavljanje demokracije v tem delu sveta. Strip je opremljen s QR-kodami, ki bralca vodijo neposredno na splet, kjer lahko raziskuje podrobnosti.

Zgodba je opremljena z zgovornimi risbami, humornimi vložki, zato ga je res zabavno brati.

V EU nihče ne more vsiljevati svojih nazorov drugim, hkrati pa lahko sodelujemo na področjih, ki koristijo vsem.

Evropa

Naslov publikacije povsem na koncu dobi tudi svoj metaforični pomen – stališče boginje Evrope prevlada nad Zevsovim. Bo Evropa kot zveza demokratičnih držav premagala izzive, ki so pred njo? Sodelujmo, kajti vsak glas šteje.

Publikacija je nastala kot spodbuda mladim k dejavnemu državljanstvu. Pisarna Evropskega parlamenta za stike v Sloveniji je pripravila tako elektronsko kot tiskano različico. To je brezplačno razdelila šolskim in splošnim knjižnicam. Knjižnica ACS ni ne eno ne drugo, zato smo se morali za pridobitev stripa malo bolj potruditi. Pridite, izposodite si ga in izvedeli boste več.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Skip to content