Za nami je konferenca Evropske skupnosti izobraževalcev odraslih, konferenca skupnosti EPALE 2021. V dveh terminih (12. in 13. ter 18. in 19. oktobra) je tekla na spletu. V prvem delu, 12. in 13. oktobra, so v panelnem delu nastopili zanimivi govorci, v drugem pa so bile organizirane participativne delavnice. Prvi dan konference je bil namenjen inkluziji in ustvarjalnemu učenju odraslih. Uvodoma smo se seznanili z globalnim pogledom na inovativne prakse učenja odraslih in nadaljevali s pogovorom o vključujočih in ustvarjalnih rešitvah za premagovanje ovir pri tem. Zaključni govornik Otto Scharmer nas je v svojem govoru vodil skozi koncepte svoje teorije U in učne izkušnje iz nastajajoče prihodnosti. Na spletni strani konference je objavljen tudi intervju z njim.

Udeležba, izobraževanje in digitalni dostop so teme, ki so bile v središču pozornosti drugega dneva konference, 13. oktobra. Pričeli smo z govorom ključne govorke Divine Frau-Meigs o pomenu medijske pismenosti in ozaveščenosti v hitro spreminjajočih se okoljih. Razpravi o pomenu digitalnega aktivizma v demokratični družbi je sledil pogovor o dejavnemu staranju ter o moči medgeneracijskega sodelovanja v izobraževanju. Teme participativnih delavnic so bile vloga inovacij pri poučevanju temeljnih veščin – zagotavljanju na učečega se usmerjene podpore; krepitev terenskega dela z ustvarjanjem partnerstev z namenom promocije ponudbe temeljnih spretnosti odraslih, zeleno izobraževanje in prakse – kako doseči, da bo trajnost stalnica v ponudbi izobraževanja odraslih, raznolikost in varni prostori v IO. Vzporedno z evropsko konferenco skupnosti EPALE so v nekaterih državah potekale tudi zanimive nacionalne razprave.

Ste dogodek zamudili ali želite ponovno slišati zanimive dele konference? Obiščite spletno stran konference, kjer vas čakajo posnetki.

Špela Močilnikar (spela.mocilnikar@cmepius.si), CMEPIUS

Skip to content