Verižni eksperiment je še ena uspešno zaključena zgodba ZLU in Vrtca Zagorje ob Savi. Povezali smo dve na videz nezdružljivi področji: IO in predšolsko vzgojo.

Gre za izjemno medgeneracijsko sodelovanje: starejši prostovoljci so z otroki, vzgojitelji in strokovnimi delavci ZLU dve leti gradili različne verižne člene, skupaj raziskovali tehnične zakonitosti, jih učili praktičnih veščin, kot so žaganje, zabijanje žebljev, merjenje … Tako so predajali znanje in izkušnje. Otroci pa so jih učili, kako deluje današnji svet. 

Tako smo povezali strast do učenja, tehnike, rudarske kulturne dediščine z otroško igrivostjo in radovednostjo. Predvsem pa smo razbijali stereotipe o tem, kdo, kdaj in na kakšen način sodi v vrtec. Verižni eksperiment ostaja del redne dejavnosti v Vrtcu Zagorje ob Savi.

ZLU in Vrtec Zagorje ob Savi sta bila v vključena v dvoletni projekt Erasmus+ KA2 z naslovom Verižni eksperiment v vrtcu, ki ga je koordinirala LU Jesenice. Namen projekta je bil zagotoviti razvoj osnovnih tehničnih in znanstvenih spretnosti že pri predšolskih otrocih ter z medgeneracijskim učenjem spodbuditi njihovo zanimanje za tehnične poklice. Ravno ta zgodba nas je opogumila in nam odprla vrata v nove mednarodne projekte.

Več o programih  in dejavnosti ZLU v 2021/22 najdete na naši spletni strani.

Polona Trebušak (polona.trebusak@zlu.si), ZLU