V okviru Dnevov svetovanja za znanje, ki je ena od skupnih akcij TVU, smo organizirali dogodek ustvarjanja rokavčkov pomagavčkov. Kvačkali in pletli smo jih za osebe z demenco. Rokavčki namreč pomagajo zmanjševati stres, stimulirajo, izboljšajo zaznavanje in sproščajo.

Udeleženke dogodka so bile zainteresirane za več srečanj, zato smo jih skupaj izdelovale enkrat tedensko. Nekatere so kvačkale doma in nam le prinesle dokončane izdelke. Od septembra do decembra smo skupaj izdelali kar 39 rokavčkov pomagavčkov.

Izdelovanje rokavčkov

Pred novoletnimi prazniki smo jih del podarili stanovalcem Doma starejših občanov Polde Eberl – Jamski na Izlakah. Direktorica doma in delovna terapevtka sta bili našega darila zelo veseli, verjamemo pa, da bo veselje še večje pri uporabnikih rokavčkov.

Prevzem rokavčkov v DSO

Z akcijo Rokavčki pomagavčki smo spodbujali medgeneracijsko sodelovanje ter učenje med vsemi sodelujočimi. Z nasveti smo  pomagali pri izdelovanju rokavčkov, kakšnega začetnika pa tudi naučili kvačkati. Z dobrodelno akcijo smo pridobili vsi: udeleženci so se nekaj novega naučili, se družili, ustvarjali in hkrati nekomu polepšali dan.

Idejo za dogodek smo dobili pri hudavolna.si.

Liza Kokole (liza.kokole@zlu.si), Zasavska ljudska univerza