Vrt stoji že od pomladi in je velik približno 50 m2. Mladi so pri njegovi izdelavi pridobivali dragocene praktične izkušnje.

Dekleta smo žagala deske, fantje so pomagali pri montaži ograje. Nato smo uredili poti, zgradili povišane grede, jih napolnili z zemljo, zasadili sadike in izdelali oznake zanje. V vrtu je skupaj več kot 150 rastlin, vsak teden se v njem znajde še kakšna nova, pa ne vemo, kdo jo je zasadil.

udeleženka programa PUM-O

Mimoidoči so jih pogosto opozarjali na možnost uničenja vrta, a izkazalo se je, da je skupnost z vso resnostjo projekt vzela za svoj.

 “Na vseh nas je, da pazimo na skupnostni vrt in skrbimo zanj. Prepričana sem, da bodo meščani tu preživeli veliko kakovostnega časa, zato tako idejo zelo podpiramo,” je povedala Brigita Balon, predstavnica Mestne četrti Gaberje. Zbrane je ob odprtju med drugim nagovoril tudi podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek: “Vesel sem, da ste se prijavili na javni razpis Mestne občina Celje. Verjamem, da ste s pomočjo teh sredstev lažje uresničili projekt, ki vas bo zagotovo še tesneje povezal z domačini.“

Z vrta te dni mladi že nabirajo solato za kosilo, kmalu bodo trgali jajčevce, paprike in paradižnik, jeseni bodo sušili zelišča. Zalivanje bo za zdaj ostala njihova naloga, pri vseh ostalih aktivnostih urejanja vrta pa vabijo k sodelovanju vse meščane četrti, ki imajo čas, voljo ali znanja o vrtnarjenju. Če bodo pokazali zanimanje in bo odziv dober, obstaja možnost, da dodajo še kakšno gredico ali vrt celo razširijo.

Špela Kumer (spela.kumer@sc-celje.si), ŠC Celje