Zadnja tri leta je Karierni center za mlade VšečKAM in GREM tkal niti in spodbujal razvoj karierne orientacije mladih v starosti od 6 do 19 let. Več kot 160 mladim od Fare do Loškega Potoka smo pomagali prepoznati poklicni interes in jih usmeriti na pravo izobraževalno pot, ki jih bo v življenju osrečila in poslovno nagradila. Karierni center je povezoval 9 šol in 31 podjetij na Kočevskem. Z vsako šolo in podjetjem smo spletli posebno nit in močno verjamemo, da je ne bomo pretrgali. Izvedli smo skoraj 300 različnih aktivnosti za karierni razvoj mladih. Zavedamo se, da gradimo za prihodnost pomembno poslanstvo. Pester niz aktivnosti in osebnih kariernih svetovanj nas je pripeljal do točke, ko vemo in želimo ozavestiti čim več mladih, da lahko njihovo zdravo jedro ostane v domačem okolju.

Kulturni center Kočevje je 1. junija gostil ravnatelje, strokovne delavce in direktorje podjetij, ki so aktivno sodelovali v aktivnostih Kariernega centra za mlade do danes. Pričarali smo igriv ambient t. i. karierne plaže, kjer so udeleženi udobno spremljali naše dosežke. Sodelujoče šole so prejele zahvalo, zastavo in naziv karierna šola. Verjamemo, da bo zastava s šarmom plapolala na vidnem mestu na šoli. To so OŠ Zbora Odposlancev, OŠ ob Rinži, OŠ Ljubo Šercer, OŠ Fara, OŠ Stara Cerkev, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica, OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica in OŠ dr. Antona Debeljaka Loški Potok. Zastavo karierna šola pa je pridobila tudi edina srednja šola na Kočevskem, Gimnazija in srednja šola Kočevje.

31 karierno usmerjenih podjetij je prevzelo zahvalo za sodelovanje v različnih vsebinskih aktivnostih, povezanih s poklicnim razvojem in kariero mladih. Trend povezovanja gospodarskega in izobraževalnega okolja bomo v Kariernem centru za mlade ohranjali še naprej. Znano je, da bodo nova delovna mesta potrebovala mlade z določeno izobrazbo. Zato je nujno, da že sedaj raziskujemo in načrtujemo, kako mlade danes usmeriti na pravo pot izobraževanja in usposabljanja, da bodo jutri lahko s svojim znanjem in delom bogatili delovanje celotne lokalne skupnosti.

Maja Rupnik (maja.rupnik@lu-kocevje.si), LU Kočevje

Foto: Urška Pečnik