Predstavljamo tematske sklope EPALE 2023, novo mesečno obliko obveščanja o novostih v izobraževanju odraslih: Newscast, napovedujemo prvo letošnjo  razpravo EPALE

Tematski sklopi EPALE 2023

V februarju so bili na EPALE predstavljeni tematski sklopi, ki nas bodo spremljali vse leto. V evropskem letu spretnosti, ki se bo kmalu tudi uradno začelo, želimo tudi na EPALE poudariti potencial učenja in izobraževanja odraslih za sodelovanje državljanov v družbenem in demokratičnem življenju, jih opolnomočiti, da uspešno krmarijo skozi spremembe na trgu dela, in v učenje vključiti prav vse skupine.

Trije tematski fokusi nas bodo spremljali skozi vse leto. Ne zamudite priložnosti in prispevajte tematsko usmerjen spletni dnevnik ali novico, predlagate dogodek ali delite vir.

 

Nova oblika obveščanja: EPALE Newscast

V tem letu EPALE naznanja pričetek novega načina obveščanja: EPALE Newscast! S pomočjo Platforme za vseživljenjsko učenje vam želimo v novi obliki obveščanja sporočiti najnovejše novice na svež in zanimiv način ter vas tako seznanjati s številnimi priložnostmi v svetu učenja in izobraževanja odraslih.

EPALE Newscast so kratke novice, ki vam lahko krajšajo čas med odmorom za kosilo. Na voljo so v neposrednem prenosu na platformi EPALE in kanalih družbenih omrežij vsak prvi ponedeljek v mesecu.

V prvi epizodi lahko med drugim prisluhnite predstavitvi tematskih sklopov EPALE 2023: sodelovanje, opolnomočenje, vključevanje. Odgovarjali bomo na vprašanja, kako z učenjem in izobraževanjem odraslih spodbujati dejavno državljanstvo, odpornost na spremembe ter vključitev vseh v vseživljenjsko učenje.

Novi spletni dnevniki, gradiva in novičke na EPALE

S spletnimi dnevniki EPALE lahko pogledamo čez planke in skupaj s stanovskimi kolegi podoživimo izkušnjo z mobilnosti na Finskem. Ponudijo nam vpogled v odkrivanje preteklost za prihodnost in povezovanje muzejskih delavcev v regiji s pomočjo projektov Erasmus+. Z dnevniki EPALE se lahko organizacije za izobraževanje učijo o zmanjševanju lastnega ogljičnega odtisa ali kako organizirati medgeneracijsko delavnico, delijo izkušnje o izvajanju programa osnovne šole za odrasle ali o vključevanju udeležencev s specifičnimi učnimi težavami.

Med viri EPALE so na voljo novi odprti izobraževalni viri za družinsko učenje digitalnih kompetenc, ki so nastali v sklopu projekta WOWSA. Njegov cilj je spodbuditi varno uporabo interneta pri otrocih, mladostnikih, starših in odraslih učečih se. V publikaciji Izobraževanje odraslih na daljavo, kombinirano in hibridno izobraževanje se lahko seznanimo s kazalniki, merili in standardi kakovosti pri načrtovanju in izpeljavi izobraževanja odraslih, ki poteka na daljavo ali kombinirano oz. hibridno. Preberemo lahko tudi študijo Spretnosti odraslih v slovenskih regijah, ki nudi vpogled v razlike med slovenskimi statističnimi regijami z vidika besedilnih spretnosti, udeležbe v formalnih/neformalnih oblikah izobraževanja in spretnosti reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih. Hkrati ponuja tudi trdne empirične podatke in natančne usmeritve, kako intenzivne ukrepe na področju zviševanja in utrjevanja spretnosti prebivalci v posamezni regiji potrebujejo.

EPALE nas obvešča o objavi razpisa za podelitev nagrad RS na področju šolstva za leto 2023, predlogi se lahko oddajo vse do 26. maja 2023. Objavljena pa je bila tudi ReNPIO.

Prva letošnja razprava EPALE

Vabimo vas, da v svoje koledarje vpišete datum prve letošnje razprave EPALE o veščinah za demokratično življenje. Pridružite se nam 29. marca ob 10. uri.

Vabilo k prispevanju

Se tudi pri vas dogaja kaj zanimivega? Bi tudi vi želeli predlagati tematski prispevek ali razmišljanje o tokratni temi? Vabljeni, da s skupnostjo EPALE delite morebitne vire, projektne informacije in rezultate

Obiščite platformo EPALE, se registrirajte ali prijavite v svoj uporabniški račun, izberite ustrezno kategorijo (novica, spletni dnevnik, vir ali dogodek) ter predlagajte novo vsebino za objavo!

Špela Močilnikar (spela.mocilnikar@cmepius.si), CMEPIUS