Svetovalno delo je v izobraževanju odraslih izjemno pomembno. V okviru mreže ISIO, ki jo je razvil ACS, danes deluje 17 svetovalnih središč, prva že več kot 15 let, in 41 svetovalcev. Sama to vlogo že trinajsto leto opravljam v Svetovalnem središču Velenje. Na področju izobraževanja odraslih sem letos dopolnila 20 let dela. Pomen svetovalnega dela predstavljam preko vlog oziroma nalog, ki jih opravlja svetovalka.

 

Vloga svetovalke* je večplastna, a vsaka njena naloga je pomembna. Svetovalka je predvsem strokovnjak za svetovanje ob odločitvah za vključitev v formalno izobraževanje na vseh stopnjah, od nedokončane osnovne šole do fakultete v Sloveniji. Prav tako informira in svetuje o možnostih in oblikah neformalnega izobraževanja v širši regiji. To je njena osnovna naloga.

Je motivatorka in spodbujevalka, saj odrasle motivira za vključitev v izobraževanje, skladno z njihovimi željami in potrebami.

Zna osmisliti pomen izobraževanja za vsakega posameznika posebej. Zlasti za šibke, manj izobražene odrasle je to pomembno, ker na svoji poti vidijo mnogo ovir.

Je mentorica, nekatere posameznike spremlja, k njej se ponovno vračajo, tudi z drugimi težavami. Pogosto nudi psihološko oporo: posameznika opogumlja, opolnomoči in vodi skozi določene postopke ter odločitve, ki so zanj življenjskega pomena. Prepozna hude življenjske situacije in svetovanca usmeri po pomoč v ustrezne ustanove v okolju.

Svetovanca z majhnimi koraki vodi od enega do drugega cilja, od manj zahtevnih k teže dosegljivim ciljem, da je začetek spodbuden in postane motivacija za naprej. S tem okrepi svetovančevo samozavest in spodbudi voljo za naslednje odločitve. Mnogi svetovanci povedo, da so se za izobraževanje odločili ravno zaradi opore, motivacije in prepričljivosti svetovalca, prednosti – izboljšana kakovost življenja, večja samozavest, občutek uspeha – pa pomenijo nov začetek.

Mnogim svetovancem se odprejo vrata sprememb tudi na drugih področjih, v osebnem življenju, karieri, na področju vrednot. Sproži se krog pozitivnih sprememb. Zato je svetovanje tako pomembno. Zlasti pa je pomembno zaradi večjega vključevanja odraslih v nadaljnje izobraževanje, saj je cilj ReNPIO 2013–2020 19-odstotna vključenost odraslih v starosti od 25 do 64 let v vseživljenjsko učenje.

Poleg osnovne naloge vodi tudi postopke vrednotenja neformalno in priložnostno pridobljenega znanja. Kandidata vodi skozi postopek od prijave do zaključne faze, to je pridobitve mnenja o kompetencah in izdelave portfolia. To številne kandidate opogumi za nadaljevanje izobraževanja.

Svetuje in vodi postopek vrednotenja izobraževanja za namen zaposlitve ali nadaljnjega izobraževanja v skladu z navodili centra ENIC-NARIC.

Opravlja delo organizatorja in neformalnega vodje strokovnega aktiva partnerjev, ki delujejo na področju svetovanja in izobraževanja v regiji. Seznanja jih z novostmi v izobraževanju odraslih, sodeluje na predstavitvah, izmenjuje svetovalne pripomočke. Pripravlja in izvaja delavnice z različnimi izobraževalnimi vsebinami za udeležence izobraževanja odraslih.

Svetovalka je organizatorka večjih dogodkov, kot so predinformativni dan, dnevi slovenskih svetovalnih središč, dogodki ob TVU. Dogodke promovira v različnih medijih (TV, radio, časniki, FB, spletna stran ipd.), jih predstavlja partnerjem, skupinam, podjetjem, društvom ipd. Sodeluje v nacionalnih in mednarodnih projektih Erasmus+ s področja svetovanja in vrednotenja znanja. Vodi delo in pripravlja vsa poročila. Sama sem sodelovala v mednarodnih projektih: KISS, THESS, Paraskills in zadnjem, najpomembnejšem, GOAL.

Izvaja evalvacijo svetovalnega središča in samoevalvacijo ter načrtuje svoje delo. Predvsem pa svetovalka verjame v svoje poslanstvo, v moč za spremembe, ki se s svetovanjem in izobraževanjem dogajajo v dobro posameznika, izboljšujejo kvaliteto življenja in dajejo nove priložnosti. S spremembami posameznika pa se spreminja celotna družba.

 

 

In kaj o svetovanju menijo svetovanci?

»Svetovanje mi je spremenilo način življenja.« Sabina Avdić Mastnak (video posnetek)

»Beseda HVALA je premalo za njeno svetovanje in trud, da iz človeka potegne najboljše, samozavest in druge vrednote, da se lažje soočaš z novimi in neznanimi izzivi. Vsakič, ko se konča ura svetovanja, vem, da sem pripravljena na nove izzive. Hvala vam!« (Lučijana Mičić)

Čestitam vsem svetovalkam in svetovalcem za vztrajnost, pogum, profesionalnost in poslanstvo, ki ga opravljajo.

Biserka Plahuta (biserka.plahuta@lu-velenje.si), AZ Ljudska univerza Velenje

*Kljub uporabi ženske slovnične oblike vloga in naloge veljajo tudi za moške svetovalce. Avtorica izhaja iz lastne izkušnje.